Retur til start-siden

Historie
Airedale terrier
Galleri
Udstillinger
Hvalpe
Link

Kennel Danterri's hjemmeside 4


Irish Softcoated
Wheaten Terrier


 

Lidt info og historie om
Irish Softcoated Wheaten Terrieren
og standarden for den


Du og din familie er ude og søge efter en hund og din interesse er faldet på en Irish Softcoated Wheaten.
Og som opdrætter af racen vil jeg forsøge at fortælle lidt om netop denne race, som navnet fortæller, er det en Irlandsk Race, Softcoated (blødpelset) Wheaten (hvedefarvet) terrier. Den hører til de højbenede terriere højden over skulderne er for denne terrier.17-19 tommer omregnet til cm.43,5-48,5 cm. Og vejer 16-20 kilo.
Denne hund er som navnet også siger en terrier, med mange gode egenskaber, den er intelligent med et herligt temperament. Det er en stærk og sund hund der normalt bliver gammel, den er glad livlig og legesyg den leger lige til sin død, den er meget glad for børn, sidst men ikke mindst er den allergi venlig da pelsen ikke fælder, og må vaskes efter behov.

Lidt race historie:
At skrive race historie er som at starte ud af ingen ting, den viden man har om racen oprindelse er meget svag, der tales om hvedefarvet terrier på Irland flere hundrede år tilbage, men der findes også andre udlægninger af dens historie, det man er mest enige om er at den er af irsk oprindelse og fra de sydvestlige Grevskaber.
Der var stor forskel på rig og fattig på den tid de rige havde råd til at have jagt hunde til deres jagt medens de fattige især de små husmænd havde ikke råd til en dyr hund. de skulle have en hund der ikke kostede meget i anskaffelse og var nem at holde og måtte ikke være dyr i foder, Den fattige husmand havde brug for en hund til at passe kvæg og holde skadesvildt fra forrådskamrene passe på hus og hjem gå med bonden på lidt forbudt jagt da den kan bevæge sig lydløst gennem skov og krat og havde med sin store filtrede pels et godt værn mod rov vildt og når den gik i krat samt mod kulden den blev klippet sammen med fårene om foråret.
Den er en part af de fire irske terrier racer, Irsk terrier Kerry Blue terrier samt Irish Glen of Imal terrier.Irsk terrier og Kerry Blue terrierne var fra slutningen af 18 tallet blevet tiltrukket af udstillingsfolket medens den Softcoated levede i ubemærkethed ude på landet.
I 1930rne bemærkede man sig en hvede farvet terrier på en jagt prøve som viste stor intelligens mod og styrke. Der blev arbejdet med denne hvede farvet terrier gennem 30ne og i slutningen af tredverne blev denne race så godkendt. Af Irsk kennel klub,

Racens karakteristika:
Er først og fremmest den helt unike pels, den er rigelig, blød og lang lokket ca. 10-12 cm. og hvedefarvet.

Temperamentet:
En Irish Softcoated Wheaten terrier’s temperament er helt enestående, fordi man her finder terrierens entusiasme og intelligens fint kombineret med den arbejdendene brugshunds balance. der igennem generationer ved den Irske husmands side er sket en udvælgelse af godt temperament og en god arbejdsevne.

Opdragelse:
En Irish Softcoated Wheaten terrier er nem at opdrage dens evne til at behage kan man bruge i opdragelsen, den kan godt lide at kende sine grænser og er man bestemt og konsekvent uden at være hård opnår man hurtig gode resultater med sin wheaten en wheaten elsker tryghed og nærhed.

Pelsen:
En Irish Softcoated Wheaten terrier er en af de få terrier racer som klippes, hvis man klipper sin Irish Softcoated Wheaten er der regler for hvor og hvor meget man klipper alt efter type. Jeg som opdrætter der har arbejdet med racen igennem 30 år vil anbefale at man klipper sin Irish Softcoated Wheaten 3-4 gange årligt og klippe den godt ned men ikke mere end den bevarer racepræget, Når man klipper den 3-4-5 gange årligt er den betydelig nemmere at holde i sin hverdags pels, hvis du går på udstilling og ser en Wheaten der, ser den lidt anderledes ud den er klippet mere i facon og står med mere pels på.Det er nemt selv at klippe sin wheaten til hverdag.Irish Softcoated Wheaten Terrier
Airedale Terrier

Kennel Danterri
Birthe Jakobsen
Slagelsevej 279 DK-4700 Næstved
Phone +45-55444908


e-mail Kennel@Danterri.dk